Om inredning

Inredning är viktigt för många av oss. Däremot finns det nog lika många smaker som människor. Vissa saker tycker vi lika om men har olika förutsättningar när det gäller plats, ekonomi och att få ihop det i det egna hemmet eller företaget.

Det är just detta som är vår uppgift på Win AB/Mejeri1, att hjälpa Er komma fram till vilken stil Ni har och vad som passar just Er stil, plånbok & plats.

BAGUANS INNEBÖRD

Baguan används när man planerar möblering av ett rum eller ett helt hem. Baguan läggs över en ritning av rummet/hemmet där huvudingången är vid "kunskap & visdom", "karriär & livsväg" eller "hjälpsamma människor & resor".

FÄRGERNAS BETYDELSE

Färger är något som påverkar oss mer äv vi tror. Varje färg ger och tar energi på olika sätt och gör oss mer eller mindre inspirerade, lugna, koncentrerade, kreativa osv.

  • Grönt ligger mitt i färgspektrumet och harmoniserar och balanserar de varma och de kalla färgerna. Grönt är naturens och växtrikets färg och stimulerar utveckling på alla sätt. Färgen har en rogivande och lugnande effekt på oss och uttrycker även jämnvikt i livet så använd gärna grönt om du känner att du behöver mer trygghet i livet. Grönt har även en helande, läkande effekt som är bra att använda om hälsan sviker. Det finns en annan aspekt av den gröna färgen, den symboliserar enligt feng shui pengar och välstånd. Att använda grönt i badrum är utmärkt eftersom färgen symboliserar rening och förnyelse. Den gröna färgen bör då vara klargrön, inte kaki eller mossgrönt. Enda gången du bör undvika grönt är om du vill vara aktiv.
  • Lila förknippas med intuition och medvetenhet och har en dämpande, lugnande effekt. Lila symboliserar lärande, diciplin, själviaktagelse och självbehärskning. Det är ofta artistiska och inspirerande personer med hoppfull inställning till livet som klär sig i lila. Lila är en kraft full färg som man bör undvika att använda i ett helt rum. Däremot är lila en magnifik färg som skapar högtidlig stämning när den används på accessoarer och tillbehör. I många kulturer har lila varit en högtidens och värdighetens färg och många präster använder den färgen i sin klädsel. Lila är en andlig färg och kan med fördel användas i rum för meditation.
  • Blått - (Stillhet, tillit & Själslig frid) Blått hjälper dig att finna din inre sanning och stimulerar själslig frid. Färgen förknippas med själviaktagelse, lugn, stillhet och tillit. Blått förknippas med framgång, arbete och stabilitet i ett företag enligt Feng shui. Blått stillar kroppen i motsats till rött som aktiverar oss. För att lindrar spänningar och stress används blått samtidigt som den lindrar inflammationer. Ingående studier har gjorts med patienter med reumatiska problem som behandlats med blått ljus. Enligt dessa studier visade det sig att det blå ljuset hade en lindrande effekt på patienterna. Eftersom blått främjar sömn och vila hade det varit en optimal färg i ett sovrum om det inte varit för att den har en kylande effekt på kärlekslivet. Om du väljer denna färg i sovrummet så glöm inte använda varma toner som rosa och rött för att förhindra att kärlekslivet påverkas. För barn som är hyperaktiva kan ett ljusblått rum verka lugnande. Ljusblått är också bra på platser där det kan förekomma konflikter. För personer med mindre mängd energi kan blått påverka dem så att de känner sig nedstämda och sorgsna.
  • Orange - (Optimism och förändring) Orange som är en vital och stärkande färg förknippas oftast med entusiasm och optimism. Över hela världen använder man orange för att symbolisera expantion, utveckling och förändring. Färgen används också för att öka motivation och känslomässig balans, den stimulerar hälsa och vitalitet. Orange stimulerar kommunikation och är därför idealisk i samtalsrum. Denna färg är dessutom bra att använda i ett matrum eftrsom den stimulerar aptit och matsmältning. I en entré är orange en utmärkt färg eftersom det är en social, välkomnande och glad men mentalt oroliga människor bör inte utsättas för alltför mycket orange färg.
  • Gul - (Klarsynthet och glädje) Den gula färgen är starkt förknippat med vårt intelekt och symboliserar solens livgivande kraft. Denna färg stimulerar klarsynthet, organisation, koncentration och diciplin men även frihet, harmoni och uppriktighet. Klär du dig gärna i gult, signalerar du till andra människor att du har en öppen personlighet. Gul är en social och välkomnande färg som vi blir glada av och passar därför bra i entréer, hallar, matrum och kök. Eftersom den gula färgen stimulerar vårt intellekt passar den på kontor och i arbetsrum. I lokaler där man arbetar med människors mentala hälsa rekomenderas gult, man får människor att samtala samtidigt som känslorna stimuleras till att bli mer livsbejakande. Gult bör inte användas i sovrummet eftersom intellektet behöver varva ner och vila på kvällen. Färgerna vi omger oss av har en större betydelse än vi många gånger tror. Jag kan känna förtvivlan när jag ser hur man färgsatt vårdavdelningar, massagerum, skolkorridorer eller samtalsrum för mentalt svaga individer. Få ställen är så beroende av lugn och harmoni för att resultatet ska bli bästa möjliga.
  • Rött (Styrka, framgång & sexualitet) Rött har den lägsta vibrationsfrekvensen av färgerna. Den röda färgen handlar om aktivitet och konfrontation och stimulerar styrka, mod, framgång och sexualitet. Röda färger drar till sig ögats uppmärksamhet och får oss att känna oss starka. Färgen ökar vår hjärtverksamhet och för mycket av den röda färgen kan leda till aggression. Detaljer av rött är bra att använda vid fester och i lekrum då den förstärker dramatik och eldkänsla eller om passionen och lusten saknas i en kärleksrelation. Vill man bekräfta sin kärlek och sitt åtagande i en relation, ge då bort röda saker eller slå in gåvan i ett rött paket. Undvik dock att måla ett helt rum i rött då färgen kan vara alltför stimulerande. Det är bra att tänka på hur det ser ut i naturen, hur stor del av naturen är röd?
  • Rosa är en mildare variant av rött som är närande och läkande för oss. Färgen är bra att använda till barn, konvalescenter eller när vi befinner oss i sorg. Rosa kan med fördel använda i ett rum för stillhet och meditation. Rosa används för att skingra vrede och sorg, en bra färg att använda om du ska återhämta dig efter en separation eftersom den är förknippad med stöd och kärlek.

BLOGG

Följ gärna min blogg, hemochrelation.blogspot.se där jag skriver om inredning och relatioer av olika slag.

Relationen mellan människor men också vår relation till färg, form och olika material vi omger oss med. Hoppas ni kan hitta inspiration och svar på funderingr kring inredning. Jag försöker göra minst ett inlägg per vecka på bloggen.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå